Wat te doen bij een zakelijk geschil of conflict in een familiebedrijf?

Regelmatig hoor ik tijdens gesprekken met werknemers en werkgevers dat ze een familiebedrijf zijn of als familie met elkaar omgaan.

Ooit gestart door opa en oma of vader en moeder en met enkele familieleden in het management of andere functies. Soms gewoon met enkele familieleden gewerkt aan een stabiel middelgroot of kleiner bedrijf.

Of wellicht zonder familie ontstaan vanuit de visie om samen als een soort “one-big-happy-family” met elkaar om te gaan en een succesvol bedrijf te bouwen.

Voordelen van een familiebedrijf?

Ik begrijp die bedoelingen en waardeer leiderschap wat de lijntjes kort houdt en benaderbaar is. Zoekt naar verbinding en streeft naar een cultuur waarin mensen zich gezien, erkend, gewaardeerd, bevestigd en thuis voelen.

Waar ze veilig kunnen groeien en zich gehoord voelen. Dat zijn waarden die aangevuld met andere punten helpen om samen dat succes of hogere doel te bereiken.

Welke risico’s zijn er bij een familiebedrijf?

Maar waar gaat het dan vaak mis als er een conflict bij een familiebedrijf is?

Dat ligt natuurlijk aan de situatie, maar er zijn wel dingen die mij terugkerend opvallen bij een familiebedrijf.

Communicatie is de sleutel!

Ooit wellicht gestart op een zolderkamertje of in de bijkeuken en nu gaat alles anders.

Dat wat ooit perfect werkte, want je liep even langs ome Piet met je probleem of vraag, gaat nu langs 2 functielagen met een digitale wereld ertussen en andere (Corona) werkwijzen, zoals online vergaderen en veel thuiswerken.

Hoe zit het met je loyaliteit omdat je niet alleen collega’s maar ook familie bent?

Word er nog wel echt gecommuniceerd met elkaar? Hoe open en makkelijk verloopt dat nog met al die verschillende petten op en familiebanden die je goed wilt houden?

Visie & veranderingen bij een familiebedrijf

Visie is aan tijd en verandering onderhevig. Verandering is vaak lastig en pijnlijk, maar ook onmisbaar als je wilt groeien. De oude visie van vroeger om de beste vakman of bedrijf in het dorp te zijn is nu een regionale of (inter)nationale visie geworden.  Wat voor spanningen kan dat geven in een familiebedrijf waar meer mensen formeel of informeel leiderschap hebben en uitoefenen?

Hoe kan je nog steeds vasthouden aan je visie en kernwaarden, maar ook meegroeien met de tijd en groei van het bedrijf? Welke stappen zijn al genomen en wat werkt en wat (nog) niet? Wie durft nog de waarom-vraag te stellen?

Verschil in achtergrond en verwachtingen bij een familiebedrijf

De een heeft een positief beeld bij familie, de ander gemixte gevoelens. Je kijk op familie maakt hoe je mee kan bewegen of conformeert of jezelf gaat beschermen tegen teleurstelling?

Wat verwacht je van familie, zowel onderling tussen de familie zelf als tussen de werknemers die onder die noemer vallen, maar geen bloedlijn delen.

Voordelen van mediation bij een conflict in een familiebedrijf?

Hier kan mediation enorm veel in betekenen! Door een persoonlijke, onpartijdige en vertrouwelijke (deels systemische) benadering komen zaken snel boven water. Ik werk hierbij met geheimhouding waardoor alles veilig besproken kan worden.

Zowel de gevoelens, praktijk als de onderstroom kunnen worden gedeeld, zowel in 1 op 1 gesprekken als met de betrokken personen als in teamverband.

Als erkent MfN registermediator en geaccrediteerd familiemediator, gespecialiseerd in: familiekwesties, arbeidsconflicten en scheidingen,  sta ik graag voor u en/of uw team of bedrijf klaar. Wacht niet langer en plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Voorbeelden?

  • Relationeel conflict in een familiebedrijf
  • Communicatie verbeteren in familiebedrijf
  • Zakelijk geschil of zakelijk conflict in familiebedrijf
  • Arbeidsconflict in familiebedrijf
  • Conflictmanagement in teams of tussen meerdere partijen
  • Bedrijfsovername en onderhandelingen in familiebedrijf

Weet je niet zeker of de situatie zich leent voor (pre)mediation maar wil je wel gratis advies? Doe dan de mediationtest!

Certificering en accreditatie

*Ik ben MfN registermediator met accreditatie familiemediation. Tevens ben ik full-certified bij de ADR als mediator, conflictcoach en expert onderhandelaar. “Mediator” is een vrij beroep en titel, maar registermediator niet. Ik val hierdoor onder twee erkende beroepsorganisaties (MfN of ADR) met regelgeving, toezicht, professionaliteit en ervaring.

Vraag gratis gesprek aan

Werkgebied Huijben Mediation?

Ben je op zoek naar een mediator bij jou of jullie in de buurt? Mijn werkzaamheden vinden o.a. plaats in Gorinchem, regio Alblasserwaard, regio Drechtsteden, regio Land van Heusden Altena, Dordecht, Papendrecht, Ridderkerk, Utrecht, Breda, Tilburg, Rotterdam en Tiel.